Активен мед от манука - практика и приложения във ветеринарната медицина

Медът се е използвал с терапевтична цел от древни времена и след продължителен период на пренебрегване ще се върне отново в употреба.

Аз се запознах с медът от манука по време на престоя ми в Клиниката по хирургия на Ветеринарния университет във Виена. Употребата на мед от манука в известна
клиника, като тази във Виена, привлече вниманието ми и ме подтикна да започна да изучавам литературата, свързана с неговото приложение.

Действието на меда основно се описва като антибактериално средство или като стимулатор на възстановителните процеси в тялото. Аз обаче вярвам, че във ветеринарната хирургия антимикробното действие на меда срещу най-резистентните микроорганизми (като Staphylococcus aureus, които са причинители на повечето от модерните болнични инфекции), е за сега най-важното му предимство.

През последните 6 месеца използвам меда от манука върху местните животни, като с него
основно лекувам кучета и котки след операции или при отворени рани. Медът може да бъде използван при различни случаи, той се използва за създаването на незалепващи бинтове за превръзки, които предпазват от механически повреди на тъканта при смяната им, а нанасянето му върху рани действа като естествен дезинфектант без токсични
ефекти върху тялото.

Използването на меда е абсолютно безболезнено, което осигурява спокойна работа с
животните, без стрес. Използвахме медът предимно при животни със силно замърсени или големи повърхностни рани. С две превръзки постигнахме чиста рана, без признаци на инфекция, готови за последващи оперативни процеси и лечение, без никакви усложнения.

Използването на мед от манука при зайци за третирането на абсцеси, причинени от бактерията
Pasteurella multocida, беше потвърдено като изключително ефективно. При зайците с гнойни рани, обработени с мед от манука, скоростта на израстване на нова кожа беше значително по-бърза в сравнение с онези, които не бяха третирани.

Използването на меда от манука притежава много предимства при възстановяване, без нарушаване на жизнеността на тъканите.

Хървойе Борошак,
д-р по ветеринарна
медицина,
Асистент в Катедра „Хирургия, ортопедия и
офталмология“, Ветеринарен факултет, Загреб