Коензим Q10 - Няма нищо по-добро от естественото

Натуралният Коензим Q10 (CoQ10) се произвежда от микробна(дрожди или бактерии) ферментация, в резултат на което се получава производство на желания транс-изомер - форма, чиято структура е идентична с тази на CoQ10, произвеждан от човешкото тяло. Това позволява оптимална биоактивност.

В края на процеса няма остатъчни дрожди или бактерии.

Само естествения CoQ10 е 100% идентичен с този, открит в човешкото тяло
Не всички коензими Q10 са създадени по един и същи начин. Съществуват както естествени, така и синтетични разновидности на тази съставка. Естественият CoQ10 (транс-изомер) е за предпочитане, тъй като се усвоява по-лесно. Освен това, по-голяма част от проучванията от ползите на CoQ10 върху здравето са провеждани с транс-изомерната му форма.
Синтетичният CoQ10 (смес от транс- и цис-изомери) е преработен химически, като, за да е по-ниска цената му, в процеса се използва тютюн. Този коензим се смята за нечист и по-трудно усвоим. AquaSource използва само и единствено естественият транс-изомерен източник на CoQ10.

Коензим Q10 и възрастта
Храната, която обикновено консумираме, съдържа малко CoQ10. Изчислено е, че типичната западна храна осигурява около 5 мг CoQ10 дневно. Докато допълнителния прием на CoQ10 може и да не е необходим за младите, то със сигурност е желателно CoQ10 да се приема от активните спортисти, практикуващи силови спортове и особено от по-възрастните хора, тъй като производството на CoQ10 с възрастта намалява.

Въпреки, че CoQ10 е важна съставка, съдържанието й във всеки орган намалява с възрастта. Най-много CoQ10 се съдържа в организма на 20-годишните, след което с напредване на възрастта стойностите му намаляват. Съдържанието на CoQ10 в сърцето е с 30% по-малко на 40-годишна възраст, отколкото на 20;  на 80 съдържанието му е намаляло на половина.


Amendment from
A.Kalen et al. (1989)
Lipids, 24, 579
Намаляване съдържаниете на Коензим Q 10 с напредването на възрастта.  Ежедневният допълнителен прием на това жизненоважно хранително вещество е повече от препоръчителен.


Как Коензим Q10 помага?
Основната функция на CoQ10 в нашето тяло е производство на клетъчна енергия.
За първи път коензимът е изолиран през 1957 и наречен "убиквинон" (буквално означава "навсякъде") заради това, че се намира във всяка човешка клетка. Действа в комбинация с ензими - т.е. действа като "коензим" – като част от важна химическа реакция в клетките. Той е от критично значение за запазване здравето на клетките и тъканите, които се нуждаят от много енергия, като например сърдечно-съдовата и имунната системи. Освен важната му роля при производството на клетъчна енергия, CoQ10 е изключително важен компонент на митохондриите, които се намират в почти всяка клетка от нашето тяло. Митохондриите, всъщност, могат да се разглеждат като "горивни клетки", където се произвежда биологична енергия, наречена АТФ (аденозин трифосфат).
CoQ10 е и мощен антиоксидант, който подпомага предпазването на тъканите и клетъчните компоненти от вредното въздействие на свободните радикали. Коензимът има и друга важна функция в тялото - определено се нуждаем от него, за да имаме достатъчно енергия за извършване на ежедневните
си дейности.
Две важни клинични проучвания, проведени през последните години, сочат, че CoQ10 може да подпомогне поддържането на оптимални нива на кръвната захар в организма ни. Всяка седмица се отчитало, че масовата употреба на прекалено много рафинирана захар е причина за поява на множество заболявания, свързани с повишените нива на кръвната захар (инсулин).

Екип шведски учени и други изследователи с мигрена вече са убедени, че подобрявайки енергийния метаболизъм на митохондриите, CoQ10 може да подпомогне за намаляване броя на хората с мигрена.

CoQ10 помага на сърцето
Концентрацията на CoQ10 е най-висока в сърдечния мускул, тъй като нуждата от него в тази област е най-голяма. Повечето пациенти със сърдечни проблеми имат недостиг на CoQ10 и допълнителният прием на коензим до голяма степен възстановява сърдечната функция, а при някои проучвания дори облекчава симптомите на сърдечните заболявания. CoQ10 въздейства върху сърцето по два начина:
Предпазва клетките от оксидативните увреждания, които могат да настъпят, когато кръвоснабдяването спре и след това отново се поднови (както при удар, инфаркт или операция).
Може да възстанови или съхрани способността на клетките да произвеждат енергия.
Още през 1974 г. японското правителство одобрява CoQ10 като средство за лечение на сърдечни проблеми, след като при изследване се установило, че 70% от пациентите със сърдечно- съдови заболявания се подобряват след прием на CoQ10.

Резултати: По време на 6-минутен тест за ходене се установило, че хората, лекувани с CoQ10 подобряват своето ходене с над 40%, а същевременно ходенето на пациентите, приемащи плацебо се влошило с 40%. Групата на CoQ10 извървяла средно 382 м, докато другата, на плацебо, изминала средно само
177 м. (Mortensen, SA - Symptomatic effects of Coenzyme Q10
in heart failure)

Естествени източници на CoQ10?
В природата са широко разпространени продуктите, съдържащи CoQ10 - телешкото, свинското и пилешко месо са сравнително добър източник на коензим. Най-добрите източници са мускулното месо и сърцето. Като основно правило е известно, че тъканите с най-големи енергийни нужди съдържат сравнително високи стойности на CoQ10. Измежду храните от растителен произход, броколите и спанака съдържат най-много CoQ10. Нерафинираните растителни мазнини, като соево и палмово олио, също са добър източник на CoQ10.

Тройният енергиен ефект
Добавете АкваСорс водорасли АФА от езерото Кламат и хром към CoQ10 и ще получите комбинация с изключително мощен синергичен ефект. Водораслите са значителна жизнена сила на земята. Те са първите растения, използвали слънчевата светлина за фотосинтеза и производство на храна от обкръжаващата ги среда. За три и половина милиарда години водораслите преобразили планетата, защото били животоподдържаща система за множество многоклетъчни организми. Водораслите са една от само няколкото древни и отлични животоподдържащи храни, които притежават мощен лечебен и подмладяващ ефект върху човешкото тяло, дух и ум.
Върху хромът са правени множество изследвания и проучвания, от които е открито, че определено оказва положително влияние върху метаболизма на инсулин и запазването на стабилни стойности на кръвната захар. Енергията в организма се произвежда чрез изгаряне на захар или на захар и мазнини. Когато кръвната захар падне, ние огладняваме, уморяваме се или се чувстваме отпаднали. Ако нивата й се понижат още повече се забелязва глад за сладко. Ако това чувство се игнорира и нивата продължат да падат, това може да доведе до изтощение, главоболие, слабост, сърдечни проблеми, та дори гадене и повръщане. Една от ползите, отбелязани при проучванията на хрома била намаляването на глада за захар, сладки храни и даже за никотин.

Продуктът  Коензим Q10 с хром + водорасли на AquaSource, съдържа всичко, от което имате нужда, за да се справяте с модерната храна, начин на живот и околна среда. Приемайте го ежедневно, защото организмът се нуждае от него, за да бъде в отлично здраве!

Прочетете повече за  Коензим Q10 с хром и  водорасли на АкваСорс

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Коментарът е получен.